Možná si někdo po přečtení titulku článku představil nějaký vitariánský recept na nepečený jahelník. Péct se v tomto receptu určitě nebude, ale vařit určitě ano. Je to taková jednoduchá alternativa, pokud se vám nechce složitě kuchtit, nebo špinit několik druhů nádobí. Vše co budete potřebovat z kuchyně, je jeden litrový hrnec, a jedno střední sítko na spaření daných ingrediencí. Je to tak jednoduchý recept, že ho zvládne i Láďa Hruška.
Protože si tento easy recept připravuji převážně večer, je potřeba prve namočit mandle. Nejlépe kolem rána, aby šli večer snadno oloupat. Sice to jde i bez namáčení, ale máčené mandle jsou mnohem lepší z mnoha hledisek. Vodu během máčení vyměňte alespoň jednou.
Nepečený jahelník recept
Ingredience:
150 g jáhel
30 g mandlí
30 g sušených brusinek
sirup, med co vám vyhovuje
1,5 l vody na spaření jáhel, mandlí, sušených brusinek
770 ml vody na vaření jáhel
Jestli jste jáhly ještě nikdy nevařily, tak můžete být naprosto v klidu, protože v tomto receptu je důležité jáhly rozvařit na kaši. Dejte si vařit 1.5 litru vody, kterou použijete na spaření jahel, brusinek a mandlí. Jáhly spařte několikrát po sobě, dokud nebude voda protékající sítkem čistá.
Mandle a brusinky spařte rovněž. U některých mandlí to není třeba. Během loupaní mandlí si dejte vařit 750 ml vody do zmíněného 1 litrového hrnce. Dejte vařit jáhly na střední plamen. Během vaření se začne vytvářet pěna, kterou postupně odebírejte. Stáhněte plamen a nechte jáhly rozvařit na kaši.
Nyní přidejte oloupané mandle s brusinkami a vše dobře promíchejte. Nakonec vše umačkejte velkou lžíci a zakryjte pokličkou.
Hrnec z jáhlami můžete nechat stát v kuchyni celou noc. Ráno ztuhlý jahelník překlopte na talíř. Stačí trošku zatřepat s hrncem a přiloženým talířem.
Povrch můžete zasypat skořicí a osladit nějakým přírodním sladidlem. Já jsem použil jeden sáček stévie. Během léta je lepší jahelník dát na noc do ledničky. V letních teplých dnech je to ideální snídaně, která příjemně osvěží. Možnosti jak jáhly vylepšit je nespočet, ale mě šlo o to založit recept na běžně dostupných potravinách. Tato varianta s brusinkami a mandlemi mi chutná nejvíce. O svoje variace se můžete podělit v komentářích.