Bagel, cornbread, donuty, monkey bread, cheesecake, cookies, pumpkin pie, pancakes, muffiny. To vše patří dennodenní klasice mnoha Američanů každý den. Většinou jsou všechny tyto zmíněná jídla připravovaná na sladko s velkým množstvím přidaného cukr.
Kdo byl někdy ve Spojených státech, tak ví, že se cukr přidává snad do všeho a vše je nehorázně přeslazené. Proto se také není čemu divit, že Američané drží už po dlouhá léta prvenství ve spotřebě cukru. Podle statistik z posledních let, je denní spotřeba cukru okolo 130 gramů na hlavu. Což je skoro 50 kilogramů za rok na osobu.
Naštěstí se každý recept dá upravit o dost zdravěji, včetně posledně jmenovaných muffinů. Ty se dají upéci na tisíce způsobů, s nekonečnou škálou chuťových variací. Proto také není nutné se držet všech ingrediencí z tohoto receptu.
Jelikož se jedná o malé pečivo, tak vám muffínky leccos prominou. Jenom stačí dodržet poměry mokrých a suchých ingrediencí, kypřidel, oříšků a dalších přísad. O vše další se již postará trouba.
Na 12 muffinů budete potřebovat ( jedna klasická forma )
180 g špaldové mouky
1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva – 7 g
1/2 lžičky sody – 2 g
120 g jáhel
20 g nemletého máku
30 g lískových ořechů
150 ml zeleného čaje
40 g kokosového cukru
60 g másla
1 hrnek jablečného pyré ( jedno střední jablko )
1 vejce
špetku soli
Postup:
U přípravy těchto muffinů je dost kroků, což může mnohé odradit. Jakmile si ve volné chvilce připravíte jáhly a pyré, ve fázi před pečením budete mít vše do půl hodinky. Prvním krokem je namočení lískových ořechů. Navykl jsem si všechny ořechy máčet, což se kdysi úplně běžně dělávalo.
Vodu s ořechy během dne ještě jednou vyměním. Během dne si dám vařit 1.5 litru vody. Litr použiji na spaření jáhel a půl litr na přípravu zeleného čaje. Čtvrt litru čaje pro sebe a zbytek do muffinů. Nachystaný čaj zaleji vodou o teplotě 70 stupňů.
Spařené jáhly nechám v sítku odkapat. V další části si navážím mouku, přidám kypřidla a vše proseji i se solí. Jestli nemáte doma jablečné pyré, což já běžně taky ne, vyrobíte si ho jednoduše oloupáním jednoho středního jablka, které nakrájíte na menší kousky.
Nakrájené jablko podlijete troškou vody a nechte dusit do změknutí. Poté jablko rozmačkejte nebo rozmixujte tyčovým mixérem. Po vychladnutí do pyré rovnou přidejte jedno vejce a promíchejte. Jakmile jsou jáhly odkapané, připravím si pánev, kde rozpustím 60 g másla.
V tomto čase již zapínám troubu na 190°C. Než se máslo rozpustí připravím si cukr, mák, nasekám na hrubo oříšky. Po rozpuštění másla přidám jáhly a nechám je na másle asi 7 minut opékat.
Nakonec přidám cukr, mák, nasekané ořechy a vše nechám zkaremelizovat okolo tří minut. I když by bylo asi lepší přidat nasekané ořechy rovnou s jáhly. Než jáhly vychladnou připravím si košíčky a formu na muffiny.
Košíčky je dobré ještě před pečením vymazat. Na ty se skvěle hodí mastná pánev od jáhel. Stačí jáhly přesunout na jednu stranu pánve a v druhé půlce omastit košíčky. Posledním kroku smíchám všechny suché ingredience ( zkaremelizované jáhly, mouku s kypřidlem, oříšky ).
Následně přidám jablečné pyré s vajíčkem a podle potřeby přileji zelený čaj. Těsto není potřeba nějak extra míchat. Stačí aby se vše spojilo a rychle s formou na muffiny do trouby. Pečou se přibližně 15-17 minut, což zjistíte podle zapíchnutí párátka nebo špejle. Ta by měla být vyjít s několika vlhkými drobečky. Po upečení nechte muffiny vychladnout. Přeji dobrou chuť.
Wow, zdravější muffiny jsem snad ještě nedělala 🙂 Mám nejraději hrníčkové, jako třeba https://www.pomodo.cz/recepty/hrnickove-muffiny a ty už si vylepšuji podle chuti. Vyzkouším váš recept a dám vědět. Monika
Díky, tyhle stejně peču několikrát do roka kvůli času.
To je právě na muffinech super, že si je člověk může upravit podle sebe.