Jelikož jsou Velikonoce za dveřmi, určitě se bude hodit nějaký recept, který má v sobě jarní zeleň i vejce. Svítek je neprávem zapomenutý pokrm, který se výborně hodí právě do těchto dnů. Za největší přednost lze považovat jeho jednoduchost na přípravu i finanční nenáročnost. Tato varianta sice obsahuje sýr, který je sice o něco dražší, ale svítek se dá připravovat i v mnoha jiných variacích na sladko i slano. Nakonec proč si trochu nedopřát, když budou brzy Velikonoce.
Ingredience:
4 lžíce jemné krupice (lze použít i kukuřičnou krupičku při bezlepkové dietě)
4-5 lžic horkého mléka (na spaření krupice, dá se použít i na kopřivy)
2 lžíce tekutého másla + ždibek másla na vymazání formy
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžička soli
1 větší hrst spařených kopřiv s česnekem medvědím (nahradit lze i listovým špenátem nebo mangoldem). Zkrátka co najdete nebo máte.
4 lžíce tvrdého sýra 20-30g ( parmazán, pecorino )
Postup:
Prvé si zapneme troubu na 180°C. Vyděláme si z lednice máslo, vejce, sýr a zároveň si vymažeme formu na pečení. Nasekáme kopřivy a medvědí česnek. Kopřivy spaříme buď vodou nebo mlékem. Vařící mléko nebo voda spolehlivě odstraní pálivost kopřiv.
Čtyři lžíce jemné krupice spařte vroucím mlékem a dobře zamíchejte. Oddělte bílky od žloutku a do této vychlazené kaše přidejte rozpuštěné máslo, žloutky a vše dobře utřete. Směs osolte a vmíchejte do ní jarní zeleň (kopřivy, česnek medvědí, špenát nebo mangold). Budete-li chtít, aby byl svítek vyšší, přidejte nakonec jednu lžičku prášku do pečiva.
Z oddělených bílků ušlehejte tuhý sníh a spolu s nastrouhaným sýrem opatrně zapracujte do této směsi. Vzniklou směs přendáme do vymazané formy a vložíme již do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut, až na povrchu pěkně zezlátne.
Přeji pěkné Velikonoce 🙂