Původně měl být tento recept postaven na arónii (černý jeřáb), která měla být primární surovinou tohoto chutney. Bohužel jsem zjistil, že ona zapomenutá arónie poskytla pro tento rok potravu ptákům. Ti ji dokážou ozobat do poslední kuličky. Rychlou náhradou byl pro mě černý bez. Toho je naštěstí všude spousty.
Podařilo se mi objevit opravdu pěknou odrůdu s velkými bobulemi (6-8mm). Samotný sběr byl otázkou pár minutek. Do toho jsem ještě očesal pár hrušek, které se mi do tohoto chutney taky zamlouvají. Planých odrůd černého bezu existuje nespočet, takže hledejte a možná budete mít také štěstí jako já.
Ingredience:
600-800 g černého bezu
60-80 g kandovaného zázvoru (nakrájený na jemno)
1500 g červené řepy oloupané (nakrájená na kostičky)
2-3 střední cibule (nakrájená na jemno)
3-5 menších hrušek (Odšťavněny, množství šťávy asi 350 ml)
2 lžíce skořice
50 g kokosového cukru
2-3 lžíce ghí
Příprava:
Samotná příprava zabere pár hodinek. Jak už bylo zmíněno v receptu na bezovou šťávu, nejvíce času zabere samotné obrání bezu. Dále to je krájení cibule, řepy a zázvoru. Pokud si chcete krájení i vaření chutney urychlit, tak řepu nastrouhejte. Dále je potřeba odšťavnit hrušky. Vzniklou drť nevyhazujeme, ale použijeme ji i s hruškovou šťávou.
Postup:
Osmažíme cibuli a po chvilce restovaní přidáme nakrájený kandovaný zázvor. Zalijeme hruškovou šťávou s bezinkami. Vaříme na středním plameni s pokličkou, než se z bezu uvolní šťáva. Dále přidáme hruškovou drť a nakrájenou červenou řepu. Promícháme a vaříme s pokličkou asi půl hodiny. Po této době přidáme 50 g cukru a 2 lžíce skořice.
Znovu promícháme a vaříme další půl hodinu. Výsledné chutney musí mít lepkavou konzistenci a šťáva musí připomínat sirup. Nakonec vše naplníme po okraj do vyhřátých sklenic z trouby. Zavíčkujeme a po pěti minutách otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme do ledničky. K rozložení chutí u chutney je potřeba několik týdnu počkat.