Někdy se při vaření stane, že určité potraviny dokáží napodobit dobře známá jídla. Stejně tomu je i tohoto pokrmu, kde chuť připomíná domácí prejt. Pokud máte rádi domácí prejt se zelím a kroupami, tahle rychlovka je přes léto ideální variantou k připomenutí této chuti. Navíc je to lehké a levné jídlo, po kterém si nepůjdete dát dvacet.
Ingredience:
200 g fazolek adzuki v sušeném stavu
200 g velkých ječných krup nebo špaldových (špaldové kerneto) Volte kroupy velikosti 10.
Olej např rýžový, olivový
3-4 větší cibule nakrájené na jemno
4 velké stroužky česneku, sůl
Kořeni : lžička sušeného zázvoru, lžička majoránky (nebo vice dle chuti) přírodní sójová omáčka Shoyu nebo Tamari. Sojovkou docílíte silnější chuť. Pokud nemáte vůbec nevadí. Nejdůležitější je česnek, cibule a majoránka.
Příprava:
Večer dejte namočit kroupy a adzuki. Vodu slijte ještě večer a ráno. S novou vodou dejte vařit. Kroupy potřebují 30-45 minut a adzuki budou uvařené do půl hodiny. Během vaření si nachystejte cibuli, česnek. Tu na oleji osmahněte s česnekem, solí a sušeným zázvorem.
Přidejte uvařené adzuki i s trochou vývaru, který vám zbyl po vaření fazolek, a přisypte uvařené kroupy. Společně duste 15-20 minut, až se vyvaří veškerá tekutina. Pár minut před koncem vaření dohuďte sójovou omáčkou a majoránkou, dle potřeby česnekem. Majoránku nedávejte dříve, aby nezhořkla. Servírujte s domácím nakládaným zelím.
Adzuki se v Japonsku používají nejčastěji. Japonci je v kuchyni umí využít na všechny způsoby, včetně sladkých dezertů. Slovo adzuki znamená malé fazole. Adzuki mají jemně ořechovou chuť. Podle východní medicíny posilují ledviny a jsou velice dobře stravitelné. Obyvatelé dálného východu objevili zvláštní způsob využití fazolí adzuki. Když někoho pokousal pes, krysa nebo myš, podávali fazole adzuki jako prostředek k vylouče jedu z těla.
Nejlepší způsob přípravy pro tento případ, je semlít syrové fazole na mouku a přidat horkou vodu. Směs se promíchá a vznikne krémová hmota, která se takto jedla. Když se v tomto případě jedí fazole adzuki uvařené, pomáhají o něco méně, ale jsou také účinné. Lidé na dálném východě začali jíst fazole adzuki ihned po pokousání od zvířete. Pak pokračovali 4-5 dnů. Tím vyvážili a paralyzovali jakýkoliv jed, který zvíře mohlo eventuálně přenášet.
Fazole adzuki pomáhají také regulovat menstruaci. Má-li žena nepravidelné menses, bolesti, křeče a podobné potíže pak může jako lék jíst denně malé množství fazolí adzuki. S fazolemi azuki je svázaná ještě jedna lidová moudrost. Chce-li žena oddálit menstruaci, měla by sníst jednu, dvě nebo tři tyto fazole bez žvýkání. Říkalo se, že jedna fazole posune menses o jeden den. Dvě fazole o dva dny, tři o tři dny.
Zdroj: Michio Kushi Potraviny lék náš vezdejší