Ingredience:
3 plechovky cizrny – nebo 300 g sušené cizrny – koupit
2 lžíce sladké papriky – koupit
250 ml smetany – klidně lze nahradit i rostlinnou – nebo kokosovým mlékem – koupit
1 kostka zeleninového bujónu + 1/2 litru vody – koupit
2 lžíce oleje
1 lžíci feferonkového krému – koupit
1 větší pórek
2 větší cibule
1 citrón
sůl
Pokud máte cizrnu v plechovce, odpadá proces namáčení, proplachování a následné vaření. Vodu z plechovky nevylívejte. Stejné tak ne u vařené cizrny. Tato cizrnová voda nám poslouží k rozmixování cizrny. Tím pádem už nebudete muset pokrm zahušťovat žádnou moukou.
Dále si nakrájíme cibuli a dáme ji smažit. Během smažení si připravíme zeleninový bujón, který rozmícháme v 1/2 litru vody. Jakmile nám cibulka zesklovatí, přidáme papriku a feferonkový krém. Minutku, maximálně dvě necháme tyto ingredience smažit a následně zalijeme vývarem.
Odstavíme zatím ze sporáku. Nachystáme si tyčový mixér a jednu polovinu cizrny rozmixujeme s cizrnovou vodou. Té přidáme podle potřeby. Následně rozmixujeme i osmaženou cibulku s vývarem. Do hrnce přidáme rozmixovanou i celou cizrnu.
Omyjeme pórek a nakrájíme na šikmé proužky. Přidáme ho do hrnce a opět přivedeme vše k varu. Na mírném plameni vaříme dokud pórek nezměkne. Nakonec přidáme smetanu a šťávu z půlky citrónu. Podle potřeby dochuďte solí i citrónovou šťávou, příp. špetkou sladké papriky. Jenom nezapomeňte na to, že feferonkový krém obsahuje sůl.