Kokosové mléko je důležitou složkou v mnoha asijských pokrmech. Jeho lehce nasládlá chuť zjemní pálivost mnoha asijských pokrmů a propojí všechny chutě dohromady. Jako všechny rostlinná mléka, lze i to kokosové snadno vyrobit doma. Způsobů výroby mléka z kokosu je hned několik.
Nejrychlejší způsob je za použití sušeného bio kokosu. Bohužel běžně prodávaný sušený kokos obsahuje minimum chuti i nutričních hodnot. Bílé to sice bude, ale výsledná chuť vás nějak neohromí. Proto je mnohem lepší použit bio sušený kokos, který není odtučněný.
Ingredience na přípravu kokosového mléka
1 litr převařené vody
1,5-2 šálky sušeného bio kokosu
špetka soli (nemusí být)
Nejprve si dáme převařit vodu. Teplá voda nám dopomůže k uvolnění tuků i chuti ze sušeného kokosu do vody. Nachystáme si mixér a vsypeme všechen kokos i sůl. Někdo používá právě převařenou vodu. Sám ji nechávám trošku vychladnout na 70-80 stupňů. Pokud máte slabší mixér přidávejte vodu postupně.
U mixérů typu Blendtec, Vitamix, Thermomix zalijte kokos vodou a nechte mixovat několik minut. Nakonec přeceďte přes (plínku, gázu, plátýnko) do připravené nádoby. Z tohoto množství získáte zhruba 700-800 ml kokosového mléka. Skladujte v chladu a temnu. Zbylou drť z kokosu už nemá smysl dále používat, protože svoji úlohu splnila.
Recepty z kokosového mléka
Ovesná kaše s mandlemi a brusinkami
Bublanina