Pokud vám byla zjištěna alergie na lepek, začnete brzy hledat vhodnou alternativu za klasické pečivo. Pravděpodobně jako první narazíte na bezlepkové směsi. Těch můžete na českém trhu nalézt nespočet. Je to snadná cesta pro všechny „bezlepkáře“, jak si upéct domácí pečivo bez lepku. Na druhou stranu obsahují tyto bezlepkové směsi spousty látek, které mohou časem vyvolávat další alergie, i když neobsahují žádný lepek.
Namátkově to jsou tyto mouky: sojová mouka, modifikovaný škrob kukuřičný, modifikovaný škrob maniokový, různá éčka-zahušťovadla, známá jako emulgátory, stabilizátory, konzervanty a ochucovadla. Přitom se dá péci bez lepku mnohem jednodušeji. Jasným důkazem je tento pohankový chlebík.
Ingredience na dvě pečící formy. ( Velikost okolo 28,5 x 12 x 7,6 cm)
800 g loupané pohanky ( kroupa )
350 ml vody
5 lžic oleje (avokádový, kokosový, ghíčko)
10 lžic jablečného octa
80 g kukuřičné mouky (hladká)
2 lžičky kmínu
2 lžičky anýzu
2 lžičky fenyklu
2 lžíce lněného semínka
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky sody
1.5 lžičky soli
Postup: Večer dáme namočit pohankové kroupy. Před samotným máčením pohanku několikrát propláchneme. Ráno pohanku slijeme, propláchneme a necháme ji okapat ve velkém sítu. Zapneme troubu na 200 stupňů. Připravíme si len, kmín, fenykl, anýz, které pomeleme v mlýnku na kávu. Jestli se vám chce, tak můžete koření opražit.
Do menší misky odvážíme mouku a přidáme pomleté koření se lnem, prdopečem, sodou, solí. Nachystáme si pečící papír a vyložíme si pečící formy. Odkapanou pohanku nasypeme do nádoby, přidáme vodu, olej, jablečný ocet. Pohanku rozmixujeme tyčovým mixerem. Není nutné, aby byla směs dokonale rozmixovaná.
Následně přidáme do pohanky promíchanou kukuřičnou mouku. Vše důkladně promícháme, aby jsme do pohanky dostaly co nejvíce vzduchu. Rozdělíme do dvou forem a vložíme do rozpálené formy. Pečeme 60 minut na 200 stupňů. Po tomto čase troubu stáhneme na 180 stupňů a pečeme asi ještě 15 minut. Upečený chleba vyjmeme z forem a necháme ho vychladnout. Možnost je chleba nakrájet a dát zamrazit. Večer stačí vydělat z mrazáku pár plátku chleba nebo ráno pomalu povolit v troubě.